Fotoaktivitet Blixt 2023-03-12

Aktivitet den 12 mars 2023

Mars månads aktivitet: Genomgång och praktisk övning av blixt för upplättning. Lokal: Studiefrämjandet.

Trots strålande solsken (men lite bitande vind) var vi 9 medlemmar på aktiviteten.

Gunnar inledde med att förklara varför det kan vara bra att använda den inbyggda blixten eller s k ”speedlight” när man fotograferar.

I motljus kan det t ex vara svårt att få både huvudmotiv och bakgrund rätt exponerade. Ofta blir det frågan om att antingen eller.

Gunnar visade pedagogiska bildexempel och gick igenom hur man ställer in kameran. I korthet: Ställ kameran i manuellt läge, exponera så att bakgrunden blir bra, koppla in blixten och prova dig fram så att nu även motivet blir bra exponerat.

Även Jörgen visade exempel från morgonens promenad med sin hund. Det var bilder tagna utan och med blixt. Bilderna var tagna både med-, sido- och motljus.

Både Gunnars och Jörgens genomgångar visade på fördelarna med att använda blixt även i starkt ljus, t ex kan man åstadkomma blänk i ögonen vid motljusbilder, lätta upp skuggor i ansikte och inte minst ge hela bilden en bra exponering Metoden är även användbar om man t ex fotograferar ett träd i motljus och vill få med strukturen i barken.

Efter teorin blev det praktik. Olika kameror och olika blixtar…… Gunnar, Jörgen och Svante hjälpte till att lösa utmaningarna att få blixt och kamera att fungera ihop.

En inspirationsdag som nog får några av oss att ta fram blixten även när det är ljust.

Publicerat i NFK