Månadsmöte den 28 januari 2019

Vårsäsongens första månadsmöte började tyvärr med att gästföreläsaren Dan Crona måst lämna återbud i sista stund. Eftersom månadens teman, Träd och Intrång, inspirerat till en ovanligt riklig bildskörd, blev det ändå ingen svårighet att fylla kvällen. Träd ligger uppenbarligen de flesta av oss varmt om hjärtat.

Kvällens dokumentation av bläckfisk-rötter (särskilt utbrett inom släktet pinus), ormlika stammar och aftonglödande kronor inleddes med att Björn höll en kort föreläsning, illustrerad med bilder av tall, bok och stormfällda träd. Detta inspirerade till många ”nostalgiska” kommentarer om mindre angenäma minnen av ”Gudrun” med flera. Sen blev det soldränkta palmer, snötyngda granar i månljus och mycket annat i trädväg.

Trots att de finns i ett otal former och fasonger (och många av dem saknar en eller rentav två av de givna bestånds­delarna rot, stam och krona) tycks vi ha en väl etablerad mall för hur ett träd ”bör” se ut. Så fastän Lise-Lottes ”trädskulptur” bestod av sonens händer, var tolkningen självklar. Bengt hade valt en helt annan lösning. Han hade byggt ett släktträd (en stadig ek med infällda porträtt från fyra generationer). Mycket lyckat och måste ha kostat en hel del arbete.

Flera fotografer hade hittat finurliga sätt att fläta samman månadens teman i samma bild. Inte Gunnar och Lise-Lotte dock. De hade i stället valt att stoppa in en hand där den inte hörde hemma (brevlådan – fotad inifrån!) eller placerad i ett tomrum (ett vitt papper).

Idén att ha två teman (ett förhållandevis konkret och ett abstrakt) verkar fungera riktigt bra. Det ger lite extra krydda åt anrättningen. Till slutet av februari ska vi ha kläckt bildlösningar på DJUR respektive SLÖSERI.

Efter kaffepausen visade Gun en del egna bilder och Eva berättade om ett nytt bildbehandlings­program, som fått goda recensioner. Programmet heter Affinity och ska vara lite mer avancerat än Elements men inte lika komplicerat som Photoshop. Också priset är i mellanläget, 519 SEK. Efter köp äger man programmet. Flera medlemmar blev intresserade och Eva, som tänker köpa programmet, ska samla en liten grupp som gemensamt testar det.

Sen drog de 23 närvarande fotograferna hemåt i snön. Och där slutar jag lämpligen min rapport. Nästa gång vi ses är det dags för årsmöte.

Kerstin Abukhanfusa

Temabilder för TRÄD eller INTRÅNG:

 

En kommentar Lägg till din
  1. Fin sammanfattning av mötet! Jag tycker också att det var lyckat med två teman. Om man inte har inspiration för det ena, kan det andra kanske passa. Och om man vill ha en riktig utmaning: få med båda i ett fotografi. Vad gäller min bild var det inte så mycket arbete. Genom att jag släktforskar hade jag redan skannat gamla bilder, och använde Photoshop Elements för att montera dem på ursprungsbilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.