Månadsmöte den 29 januari 2018

Ett månadsmöte med högt tryck

Camilla Gröndahl under kvällens föreläsning. Foto: Joakim Berndes
Camilla Gröndahl under kvällens föreläsning. Foto: Joakim Berndes

Så har vi kommit igång med fotoåret 2018! Inte med dunder och brak, men med ett framförande av Moderskeppets Camilla Grönbladh, som visade sig vara ett blixtrande energiknippe! I nästan tre timmar undervisade hon oss om bildbedömning och bildkommunikation. Och fast kvällen blev sen, stolarna allt hårdare och luften nästan syrefri, var det vad jag vet ingen av de 23 närvarande som smög iväg i förtid.

Camilla började med att kort presentera Moderskeppet och berätta om dess utbud av kurser och andra tjänster. Som avslutning blev det lite mer PR och ett erbjudande om rabatterat medlemskap. Jag tror att några nappade, hur många vet jag inte. Resten av kvällen var en uppvisning i konsten att ”läsa bilder”. Camilla hade i förväg fått ta del av månadens temabilder (Svalka) och använde dem som exempel.

Jag tror att många med mig blev imponerade över den tid och inlevelse Camilla lagt ned på att verkligen ”se” och ”uppleva” våra bilder. Istället för sedvanliga synpunkter på bildutförande m.m. överrumplade hon oss med en rad poetiska betraktelser. Det som mest förvånade mig var hur omsorgsfullt Camilla letade upp alla detaljer, från molnforma­tioner till ljusblänket på ett hundhals­band. Det var långtifrån fråga om att ta till sig ett första intryck, positivt eller negativt. Istället hade hon noggrant noterat bildens signaler och sökt efter gensvar hos sig själv. Resultatet blev verklig bildtolkning. Subjektiv sådan, javisst, men det är ju vad kommunikation handlar om. Att någon sänder signaler och någon annan läser av dem – så sitt sätt!

Vad jag lärde av Camilla var alltså främst hur viktigt det är att verkligen ”läsa” hela bilden. Inte bara ”känna” av den.  Vad andra lärde sig kan jag ju inte veta, men den smått andaktsfulla stämningen i publiken tyder på att alla lärde sig något. Jag noterade förresten att kafferasten blev lika pratig som vanligt men betydligt kortare. Min honnör till Camilla!

Har vi en gäst hör det till att hen får dra nästa månadstema. Camilla hittade lotten OVÄDER. Passar bra denna lågtrycksdominerade vinter. Första månadsmötet år 2018 präglades dock av högtryck.

 

Kerstin Abukhanfusa

 

Här är bilderna som blev bedömda av Camilla:

Bilderna för tema: Svalka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.