Fotokurs för pensionärer – första träffen

Fotokurs SPF-7345Måndagen den 4 april drog åtta vetgiriga pensionärer till Högbrunn för att lära sig ta perfekta bilder. I NFKs klubblokal möttes de av fyra förment fotokloka damer: Gun, som satt igång kursen och håller i trådarna, Annika som leder undervisningen samt ”lärarassistenterna” Eva och undertecknad. Sedan förflöt tre timmar under glad förvirring med massor av frågor och rimligt många svar.

När deltagarna som första moment skulle lära känna sina kameror, blev det ”lärarna” som började klia sig i huvudet. För det handlade om en systemkamera, sex kompaktkameror och en Iphone. Och kompaktkameror är alls inga enkla manicker! Eftersom kamerahusen är så små, är nästan alla inställningar förvisade till invecklade datormenyer. Sedan har man i dessa ”mikrodatorer” packat in så många finesser att till och med grundläggande funktioner kräver intensivt tankearbete att lista ut. När så de olika fabrikaten har olika lösningar, kan också erfarna fotografer bli bortkollrade. Nog borde det löna sig för fabrikanterna att satsa på några enkla modeller för amatörer med mindre avancerade önskemål.

Till slut var i alla fall deltagarna redo att knäppa övningsbilder. Ute var det råkallt och helgrått,  men det blev ändå en lärorik bildskörd att begrunda – tillsammans med en värmande kopp kaffe. När det var dags att skiljas hade det blivit en hel del ”aha” från både elever och lärare, så jag tror alla tyckte att det var en lyckad första kursdag. Som skall följas av ytterligare träffar de följande två måndagarna.

Kerstin Abukhanfusa

En kommentar Lägg till din
  1. Ja det var en trevlig kurs – precis som den här artikeln?
    Eloge också för projektet med ungdomarna som flytt till Sverige?
    ? Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.