Hemuppgift februari 2016

Här kommer lite information för hemuppgiften till den 29/2. Uppgiften är att fotografera en bild, valfritt motiv, med den största bländaren (Dvs lägsta f/talet) med kameran och objektivet ni normalt använder. Har ni flera olika objektiv så välj ett som ni är bekant med. Har ni en kompaktkamera så titta i er manual hur ni ställer in er största bländare och ta sedan er bild. Och man fick även fotografera bilden med kortaste närgränsen som objektivet eller er kamera tillåter som en liten extrauppgift. Detta kommer ni förstå längre ner i detta inlägg.

Ni kan klicka på alla bilder för att se dem större och alla är samlade som gallerier för att ni enkelt ska kunna följa detta inlägg steg för steg.

Här är de objektiven som jag använder.

Canon EF 35/2,0 IS USM
Canon EF 50/1,4 USM
Samyang MF 85/1,4 Aspherical IF

Först så tog jag en bild på mitt gråkort för att kunna vitbalansera och efter det så har jag börjat med den kortaste brännvidden 35mm sedan 50mm och sist 85mm objektivet.

Gråkorts bild först
Gråkorts bild först

Detta är några bilder tagna med största bländaren och tulpaneran en bit bort från kameran, jag har inte flyttat kameran mellan bilderna så avståndet till tulpanerna är lika på alla bilder i denna serie.

Så här såg det ut när jag satt upp kameran och flytta kameran så jag kunde ta bilderna  med den kortaste närgränsen också.

Slutligen då, en hel bildserie där jag har använt mitt Canon 50mm objektiv och tagit en bild per bländare. Här ser ni tydligt skillnaden mellan den största bländaren f/1,4 och den minsta f/22. Titta på det båda stearinljusen bakom tulpanerna så ser ni vad jag menar. På bilden ser ni också lite exif-data som brännvidd, bländare, tid och iso.

Hoppas detta är lite inspiration och information om hur ni kan lösa hemuppgiften. Har ni frågor så maila till vagafraga@nykopingsfotoklubb.se så svara någon av oss i styrelsen så snart vi kan.

Med vänlig hälsning Joakim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.